Publication:
Influence of low-protein dietetic foods consumption on quality of life and levels of B vitamins and homocysteine in patients with chronic renal failure.

dc.contributor.authorSánchez, C
dc.contributor.authorAranda, P
dc.contributor.authorPlanells, E
dc.contributor.authorGalindo, P
dc.contributor.authorPérez de la Cruz, A
dc.contributor.authorLarrubia, M
dc.contributor.authorLlopis, J
dc.contributor.authoraffiliation[Sánchez,C; Aranda,P; Llopis,J] Institute of Nutrition and Food Technology and Department of Physiology, University of Granada, Granada, Spain. [Planells,E; Galindo,P] Nephrology Dept, Virgen de las Nieves University Hospital, Granada, Spain. [Pérez de la Cruz,A] Nutrition and Dietetics Dept. Virgen de las Nieves University Hospital, Granada, Spain. [Larrubia,M] Dietetic Foods, Sanavi, Lachar, Granada, Spain.es
dc.date.accessioned2012-12-03T08:47:02Z
dc.date.available2012-12-03T08:47:02Z
dc.date.issued2010
dc.descriptionControlled Clinical Trial; Journal Article; Research Support, Non-U.S. Gov't;es
dc.description.abstractObjetivo: Se estudió si el consumo de productos dietéticos bajos en proteína® mejora la calidad de vida y el estado nutricional en vitaminas B y homocisteína en pacientes con insuficiencia renal crónica (IRC). Material y métodos: La intervención nutricional se llevó a cabo durante 6 meses en un grupo de pacientes con IRC (28 hombres y 21 mujeres) divididos en dos grupos. El grupo control consumió la dieta prescrita para la IRC. El grupo experimental consumió una dieta en donde parte de los alimentos fueron sustituidos por los productos dietéticos bajos en proteína. El consumo de alimentos fue analizado mediante recordatorio de 24 horas. El estatus en vitamina B6 se determinó como αEAST en muestras de sangre. En plasma se analizaron los niveles de creatinina, urea, Vitamina B12 , folato y homocisteína. El impacto del consumo de los productos dietéticos sobre la calidad de vida de los pacientes se analizó mediante el cuestionario de salud SF-36. Resultados: Tras 6 meses de intervención nutricional,la ingesta proteica en el grupo experimental descendió un 40%. También se redujo la relación urea/creatinina y la actividad αEAST. Los resultados del cuestionario de salud SF-36 mostraron que los pacientes del grupo experimental obtuvieron mejores puntuaciones en las categorías de salud general y estado físico. Conclusiones: Los productos dietéticos bajos en proteína fueron muy bien aceptados por los pacientes y su uso permitió un mejor control de la ingesta proteica, mejorando el estado nutricional del paciente en B6 y su calidad de vida.es_ES
dc.description.abstractOBJECTIVE The aim of the study was to determine whether the consumption of low protein dietetic foods improved the quality of life and nutritional status for vitamins B and homocysteine in patients with chronic renal failure. METHODOLOGY This nutritional-intervention involved 28 men and 21 women, divided into two groups. The control-group consumed a low-protein diet prescribed, and the experimental-group consumed a diet in which some commonly used foods were replaced by low-protein dietetic foods. The study lasted 6 months. Food consumption was assessed by 24-h recall. Vitamin B6 as alphaEAST was measured in blood. Creatinine, urea, vitamin B12, folate and homocysteine were measured in plasma. The impact on the patients' quality of life from consuming the dietetic foods was assessed via the SF-36 questionnaire. RESULTS After 6 months, the protein intake among the experimental-group had decreased by 40%, and the urea/creatinine ratio and alphaEAST activity were also lower. The results of the SF-36 questionnaire show that the patients in the experimental-group obtained higher scores in the categories of general health and physical status. CONCLUSIONS The dietetic foods were very well accepted by all patients and their use allowed a better control of the protein intake, improved B6 status and a better quality of life.es_ES
dc.description.versionYeses
dc.identifier.citationSánchez C, Aranda P, Planells E, Galindo P, Pérez de la Cruz A, Larrubia M, et al. Influence of low-protein dietetic foods consumption on quality of life and levels of B vitamins and homocysteine in patients with chronic renal failure. Nutr Hosp; 25(2):238-44es
dc.identifier.essn1699-5198
dc.identifier.issn0212-1611
dc.identifier.otherCODEN NUHOEQ S.V.R. 318
dc.identifier.pmid20449532
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10668/680
dc.journal.titleNutrición hospitalaria : organo oficial de la Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral
dc.language.isoen
dc.publisherGrupo Aula Médica, S.L.es
dc.relation.publisherversionhttp://www.nutricionhospitalaria.com/fichadoi.asp?i=4274es
dc.rights.accessRightsopen access
dc.subjectInsuficiencia renal crónicaes
dc.subjectVitaminas Bes
dc.subjectHomocisteínaes
dc.subjectEstado nutricionales
dc.subjectAlimentos dietéticoses
dc.subjectCalidad de vidaes
dc.subjectChronic renal failurees
dc.subjectVitamins Bes
dc.subjectHomocysteinees
dc.subjectDietetic foodses
dc.subjectQuality of lifees
dc.subjectFemeninoes
dc.subjectHumanoses
dc.subjectEstado Nutricionales
dc.subjectMasculinoes
dc.subjectMediana Edades
dc.subjectComplejo Vitamínico Bes
dc.subjectDieta con Restricción de Proteínases
dc.subject.meshMedical Subject Headings::Check Tags::Femalees
dc.subject.meshMedical Subject Headings::Organisms::Eukaryota::Animals::Chordata::Vertebrates::Mammals::Primates::Haplorhini::Catarrhini::Hominidae::Humanses
dc.subject.meshMedical Subject Headings::Diseases::Male Urogenital Diseases::Urologic Diseases::Kidney Diseases::Renal Insufficiency::Renal Insufficiency, Chronic::Kidney Failure, Chronices
dc.subject.meshMedical Subject Headings::Check Tags::Malees
dc.subject.meshMedical Subject Headings::Named Groups::Persons::Age Groups::Adult::Middle Agedes
dc.subject.meshMedical Subject Headings::Phenomena and Processes::Physiological Phenomena::Nutritional Physiological Phenomena::Nutritional Statuses
dc.subject.meshMedical Subject Headings::Disciplines and Occupations::Social Sciences::Quality of Lifees
dc.subject.meshMedical Subject Headings::Chemicals and Drugs::Chemical Actions and Uses::Pharmacologic Actions::Physiological Effects of Drugs::Growth Substances::Micronutrients::Vitamins::Vitamin B Complexes
dc.subject.meshMedical Subject Headings::Analytical, Diagnostic and Therapeutic Techniques and Equipment::Therapeutics::Nutrition Therapy::Diet Therapy::Diet, Protein-Restrictedes
dc.subject.meshMedical Subject Headings::Diseases::Female Urogenital Diseases and Pregnancy Complications::Female Urogenital Diseases::Urologic Diseases::Kidney Diseases::Renal Insufficiency::Renal Insufficiency, Chronic::Kidney Failure, Chronic
dc.titleInfluence of low-protein dietetic foods consumption on quality of life and levels of B vitamins and homocysteine in patients with chronic renal failure.es
dc.titleInfluencia del consumo de alimentos dietéticos bajos en proteína sobre la calidad de vida y los niveles de vitaminas B y homocisteína en pacientes con insuficiencia renal crónicaes
dc.typeresearch article
dc.type.hasVersionVoR
dspace.entity.typePublication

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
Sanchez_Influencia.pdf
Size:
94.24 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
Artículo publicado