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Recommendations of the GARIN group for managing non-critically ill patients with diabetes or stress hyperglycaemia and artificial nutrition.

dc.contributor.authorOlveira, G.
dc.contributor.authorGarcía-Luna, P.P.
dc.contributor.authorPereira, J.L.
dc.contributor.authorRebollo, I.
dc.contributor.authorGarcía-Almeida, J.M.
dc.contributor.authorSerrano, P.
dc.contributor.authorIrles, J.A.
dc.contributor.authorMuñoz-Aguilar, A.
dc.contributor.authorMolina, M.J.
dc.contributor.authorTapia, M.ªJ.
dc.contributor.authoraffiliation[Olveira,G; Muñoz-Aguilar,A; Tapia,MJ] Endocrinología y Nutrición. Hospital Regional Universitario Carlos Haya. Málaga. [Olveira,G] CIBERDEM. CIBER of Diabetes and Associated Metabolic Diseases (CB07/08/0019). Instituto de Salud Carlos III. Spain. [García-Luna,PP; Pereira,JL; Serrano,P] Endocrinología y Nutrición. Hospital Universitario Virgen del Rocío. Sevilla. [Rebollo,I] Endocrinología y Nutrición. Hospital Juan Ramón Jiménez. Huelva. [García-Almeida,M] Endocrinología y Nutrición. Hospital Clínico Universitario Virgen de la Victoria. Málaga. [Irles,JA] Endocrinología y Nutrición. Hospital Universitario de Valme. Sevilla. [Molina,MJ] Endocrinología y Nutrición. Hospital Universitario Reina Sofía. Córdoba. España.es
dc.contributor.funderNestlé Health Nutrition covered all expenses for transportation and rental of the room where the meeting was held.
dc.contributor.groupGARIN group (Andalusian Group for Nutrition Reflection and Investigation).es
dc.date.accessioned2014-04-03T09:51:58Z
dc.date.available2014-04-03T09:51:58Z
dc.date.issued2012-11
dc.descriptionJournal Article; Research Support, Non-U.S. Gov't; Review;es
dc.description.abstractIntroducción y objetivos: En el tratamiento de los pacientes con diabetes o hiperglucemia de estrés y la nutrición artificial existen muchas áreas de incertidumbre, sobre todo en pacientes no críticos. El grupo de trabajo GARIN tiene como objetivo definir su posición en este campo. Material y métodos: Revisión bibliográfica previa y reunión presencial en la que se discutieron y contestaron preguntas específicas sobre el tema. Resultados: Proponemos una definición de hiperglucemia de estrés. Las indicaciones y las rutas de acceso a la nutrición artificial no difieren en los pacientes con hiperglucemia de estrés o diabetes respecto a los no diabéticos. El objetivo debe ser mantener los niveles de glucemia preprandial entre 100 y 140 mg/dl y postprandial entre 140 y 180 mg/dl. La hiperglucemia puede prevenirse a través de una monitorización sistemática de las glucemias capilares y un cálculo adecuado de las necesidades energético-proteicas. Recomendamos el uso de fórmulas enterales diseñadas para pacientes con diabetes (alto contenido en grasas monoinsaturadas) para facilitar el control metabólico. El mejor tratamiento farmacológico para tratar la hiperglucemia/diabetes en pacientes hospitalizados es la insulina, aconsejando adaptar la acción teórica de la insulina al régimen de infusión de la nutrición. También realizamos recomendaciones para investigaciones futuras. Conclusiones: Estas recomendaciones aportan respuestas concretas sobre cuestiones comunes en la asistencia a pacientes con diabetes o hiperglucemia de estrés y nutrición artificial.es_ES
dc.description.abstractBACKGROUND & AIMS By means of this update, the GARIN working group aims to define its position regarding the treatment of patients with diabetes or stress hyperglycaemia and artificial nutrition. In this area there are many aspects of uncertainty, especially in non-critically ill patients. METHODS Bibliographical review, and specific questions in advance were discussed and answered at a meeting in the form of conclusions. RESULTS We propose a definition of stress hyperglycaemia. The indications and access routes for artificial nutrition are no different in patients with diabetes/stress hyperglycaemia than in non-diabetics. The objective must be to keep pre-prandial blood glucose levels between 100 and 140 mg/dl and post-prandial levels between 140 and 180 mg/dl. Hyperglycemia can be prevented through systematic monitoring of capillary glycaemias and adequately calculate energy-protein needs. We recommend using enteral formulas designed for patients with diabetes (high monounsaturated fat) to facilitate metabolic control. The best drug treatment for treating hyperglycaemia/diabetes in hospitalised patients is insulin and we make recommendations for adapt the theoretical insulin action to the nutrition infusion regimen. We also addressed recommendations for future investigation. CONCLUSIONS This recommendations about artificial nutrition in patients with diabetes or stress hyperglycaemia can add value to clinical work.es_ES
dc.description.versionYeses
dc.identifier.citationOlveira G, García-Luna PP, Pereira JL, Rebollo I, García-Almeida JM, Serrano P, et al. Recommendations of the GARIN group for managing non-critically ill patients with diabetes or stress hyperglycaemia and artificial nutrition. Nutr Hosp. 2012; 27(6):1837-49es
dc.identifier.doi10.3305/nh.2012.27.6.6076
dc.identifier.essn1699-5198
dc.identifier.issn0212-1611
dc.identifier.pmid23588430
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10668/1569
dc.journal.titleNutrición hospitalaria
dc.language.isoen
dc.organizationAGS Sur de Sevilla
dc.publisherGrupo Aula Médica, S.L.es
dc.relation.publisherversionhttp://www.aulamedica.es/gdcr/index.php/nh/article/view/6076es
dc.rights.accessRightsopen access
dc.subjectDiabeteses
dc.subjectStress hyperglycaemiaes
dc.subjectEnteral nutritiones
dc.subjectParenteral nutritiones
dc.subjectNon-critically ill patientses
dc.subjectHiperglucemia de estréses
dc.subjectNutrición enterales
dc.subjectNutrición parenterales
dc.subjectPacientes no críticoses
dc.subjectAndalucíaes
dc.subject.meshMedical Subject Headings::Analytical, Diagnostic and Therapeutic Techniques and Equipment::Therapeutics::Feeding Methods::Enteral Nutritiones
dc.subject.meshMedical Subject Headings::Technology, Industry, Agriculture::Food and Beverages::Food::Foods, Specialized::Food, Formulatedes
dc.subject.meshMedical Subject Headings::Organisms::Eukaryota::Animals::Chordata::Vertebrates::Mammals::Primates::Haplorhini::Catarrhini::Hominidae::Humanses
dc.subject.meshMedical Subject Headings::Diseases::Nutritional and Metabolic Diseases::Metabolic Diseases::Glucose Metabolism Disorders::Hyperglycemiaes
dc.subject.meshMedical Subject Headings::Chemicals and Drugs::Chemical Actions and Uses::Pharmacologic Actions::Physiological Effects of Drugs::Hypoglycemic Agentses
dc.subject.meshMedical Subject Headings::Chemicals and Drugs::Hormones, Hormone Substitutes, and Hormone Antagonists::Hormones::Peptide Hormones::Pancreatic Hormones::Insulinses
dc.subject.meshMedical Subject Headings::Phenomena and Processes::Physiological Phenomena::Nutritional Physiological Phenomena::Nutritional Statuses
dc.subject.meshMedical Subject Headings::Analytical, Diagnostic and Therapeutic Techniques and Equipment::Therapeutics::Nutrition Therapy::Nutritional Supportes
dc.subject.meshMedical Subject Headings::Phenomena and Processes::Physiological Phenomena::Physiological Processes::Stress, Physiologicales
dc.subject.meshMedical Subject Headings::Diseases::Endocrine System Diseases::Diabetes Mellituses
dc.titleRecommendations of the GARIN group for managing non-critically ill patients with diabetes or stress hyperglycaemia and artificial nutrition.es
dc.titleRecomendaciones del grupo GARIN para el manejo de pacientes no críticos con diabetes o hiperglucemia de estrés y nutrición artificiales
dc.typeresearch article
dc.type.hasVersionVoR
dspace.entity.typePublication

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